LOGO1


Θέμα: «Κατάργηση τεκμαρτής ασφάλισης των υπαλλήλων των κομμωτηρίων και κουρείων»

KOKKKE2Αξιότιμοι Υπουργοί,

Η ασφάλιση απασχολουμένων σε επιχειρήσεις, με την νομοθεσία της τεκμαρτής ασφάλισης, ορίζεται από τις διατάξεις του αρ.25 παρ. 5 του Α.Ν. 1846/51 (όπως ισχύει) και αρ. 18 παρ. 4, 5 του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α–ΕΤΑΜ (όπως ισχύει) περί τεκμαρτών ημερομισθίων (τελευταίες σχετικές εγκύκλιοι τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ: 21/05 , 14/06 , 57/07 , 32/08 , 48/09 , 10/11 , 11/12 , 10/13).

Οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν και σήμερα να υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα ασφάλιστρα και τις τεκμαρτές αποδοχές, που αντιστοιχούν κάθε φορά στις ασφαλιστικές κλάσεις της κατάταξής τους και η κατάταξη αυτή είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης.

Αν και προβλέπεται η αμοιβή των εργαζομένων με βάση τον πραγματικά παρεχόμενο χρόνο της εργασίας τους, εντούτοις οι ασφαλιστικές τους εισφορές υπολογίζονται υποχρεωτικά επί του ημερομισθίου αυτού (τεκμαρτού), έστω και εάν οι ασφαλισμένοι αυτοί εργάζονται με μειωμένο ωράριο εργασίας (μειωμένη

απασχόληση).

Το ίδρυμα (ΙΚΑ) δηλαδή προχωρά σε σύγκριση των τεκμαρτών ημερομισθίων, όπως το Δ.Σ του τ. Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ ορίζει κάθε φορά, με το αντίστοιχο ημερομίσθιο που καταβάλλεται από τον εργοδότη, μη αναγνωρίζοντας τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης και σε περίπτωση που το πραγματικά καταβαλλόμενο ημερομίσθιο είναι μικρότερο από το αντίστοιχο τεκμαρτό επιβάλλει εισφορές με βάση τον τεκμαρτό τρόπο ασφάλισης.

Η νομολογία των Δικαστηρίων, δέχεται ότι για να τύχει εφαρμογής το σύστημα του υπολογισμού των εισφορών με κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις  τεκμαρτών ημερομισθίων, θα πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά βάσει συμφωνίας σχετικής μετά του εργοδότη, ότι ο συγκεκριμένος μισθωτός αμείβεται πράγματι με κυμαινόμενες αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν ισχύουν οι διατάξεις του αρ. 18 του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, αλλά οι εισφορές υπολογίζονται στις πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές ή σε αυτές που προβλέπονται από τις οικείες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή τον πραγματικό βασικό μισθό προσαυξανόμενο με τα προβλεπόμενα επιδόματα (ΣτΕ 998/89, 3160/89, 2551/91, 1150/95).

Στο πλαίσιο αυτό, αιτούμαστε την καταβολή εργοδοτικών εισφορών στο πράγματι καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, όπως αυτό προβλέπεται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας(Γενική και Ειδικές) με βάση και τον πραγματικά παρεχόμενο χρόνο εργασίας και την κατάργηση της υποχρεωτικής τεκμαρτής ασφάλισης των υπαλλήλων των κομμωτηρίων και κουρείων.

KOKKKE3