LOGO1


Τα όμορφα, «γεμάτα» χείλη αλλάζουν την εμφάνιση του προσώπου και να το κάνουν να μοιάζει νεανικό και όμορφο.

Xili2Πώς μπορείτε όμως να αποκτήσετε τα τέλεια χείλη που ονειρεύεστε;

Αν και το σχήμα των χειλιών είναι γενετικά προκαθορισμένο, η επιστήμη έχει αναπτύξει αρκετούς νέους τρόπους όχι μόνο για να διορθώνει δυσμορφίες και ελαττώματα των χειλιών, αλλά και να τα τροποποιεί ώστε να αποκτά κανείς ένα πιο ελκυστικό, αισθησιακό χαμόγελο.

«Οι κύριες πληθυσμιακές ομάδες που ζητούν διόρθωση των χειλιών τους είναι δύο: οι νέες γυναίκες οι οποίες δεν είναι ευχαριστημένες με το σχήμα, το μέγεθος ή τον όγκο τους και επιθυμούν να το βελτιώσουν, και οι κάπως πιο ώριμες οι οποίες βλέπουν στα χείλη τους τα πρώτα σημάδια της γήρανσης» δηλώνει η Δρ Αναστασία Σεφέρη-Δανιήλ, MD, PhD, πλαστικός χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS). «Με το πέρασμα του χρόνου τα χείλη αρχίζουν να φαίνονται πιο “άδεια”, πιο λεπτά, με “αδύνατο” περίγραμμα, με τις γωνίες τους να αποκτούν μια πιο καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να προσδίδουν μια λυπημένη όψη στο πρόσωπο και ένα χαμόγελο το οποίο δεν είναι πια τόσο φωτεινό και φρέσκο όσο παλαιότερα».

Καθώς, λοιπόν, αυξάνονται οι γυναίκες –και τα τελευταία χρόνια οι άνδρες– που επιζητούν πιο όμορφα, συμμετρικά και νεανικά χείλη, αυξάνονται και οι λύσεις που προτείνει η αισθητική πλαστική χειρουργική.

«Υπάρχουν διάφορα υλικά που “γεμίζουν” και “τελειοποιούν” τα χείλη. Συνήθως τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά, όπως το αυτόλογο λίπος, το οποίο αφαιρείται από ένα σημείο του σώματος και προστίθεται με ένεση στα χείλη. Παρότι μεγάλο μέρος του αυτόλογου λίπους απορροφάται από τον οργανισμό, το υπόλοιπο παραμένει στα χείλη, βελτιώνοντας αισθητά την εμφάνισή τους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται το λίπος έπειτα από ειδική επεξεργασία, ώστε να διαχωριστούν οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχει από το υπόλοιπο υλικό και να εφαρμοστεί με καλύτερα αποτελέσματα και πιο μακροχρόνια (μέθοδος nanofilling). Σε αυτή την περίπτωση, μετά από δύο έως τρεις συνεδρίες μπορεί να επιτευχθεί πιο μόνιμο αποτέλεσμα, διότι το υλικό περιέχει βλαστοκύτταρα» εξηγεί η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν τεχνητά υλικά, όπως τα διαφόρων ειδώνυαλουρονικά, τα οποία επίσης έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τοποθετούνται με πολύ ψιλές βελόνες ώστε η έγχυση να είναι ελάχιστα ενοχλητική. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από παράγοντες όπως το πρόβλημα για το οποίο εφαρμόζονται, το υλικό, τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά (ανάλογα με τον ρυθμό μεταβολισμού) κ.λπ.

Στο εμπόριο διατίθενται επίσης ενέσιμα ημιμόνιμα υλικά με μεγάλης διάρκειας αποτέλεσμα (φτάνει τους 18 μήνες), αλλά έχουν σημαντικά μειονεκτήματα όπως ότι είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις καθώς και ότι, αν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει η γυναίκα να περιμένει έως ότου σταματήσει η δράση τους. Αντίθετα, τα ενέσιμα απορροφήσιμα υλικά έχουν λιγότερες ή καθόλου αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι ένα μόνιμο εμφύτευμα σιλικόνης (permalip), το οποίο προσαρμόζεται στα χείλη χαρίζοντας όγκο και φυσική όψη με μόνιμο αποτέλεσμα. Το permalip τοποθετείται με μικροεπέμβαση που γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και έχει πάρα πολύ ευχάριστα και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αν παρ’ ελπίδα δεν ταιριάζει με τις αρχικές προσδοκίες του ατόμου που θα το βάλει (είναι κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες) είναι εύκολο να αφαιρεθεί.

«Γενικά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι τα αποτελέσματα για τη βελτίωση του περιγράμματος ή του όγκου των χειλιών είναι πάρα πολύ καλά, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί συζήτηση με τον/την ειδικό στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική και ο ειδικός έχει επιλέξει προσεκτικά εκείνο που εκτιμά ότι θα φέρει το πιο φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα» υπογραμμίζει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ. «Χρειάζεται βεβαίως ιδιαίτερη προσοχή για να αποφεύγονται οι υπερβολές και να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, γεγονός που προϋποθέτει να μην υποκύπτει ο ειδικός στις απαιτήσεις κάθε ενδιαφερόμενου. Για να είναι όμορφο και συμμετρικό το αποτέλεσμα πρέπει να είναι και τα χείλη συμμετρικά με όλο το πρόσωπο και όχι να μοιάζουν με “ξένο σώμα”».

Όποια λύση κι αν επιλεγεί, γεγονός παραμένει ότι όλοι μπορούν να αποκτήσουν τέλεια χείλη, δίχως ταλαιπωρίες και με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, καταλήγει.

Xili3Τι είναι τα χείλη

Τα χείλη ανατομικά είναι μυώδεις πτυχές του δέρματος που χωρίζονται μεταξύ τους με την στοματική σχισμή. Το ερυθρό τού χείλους είναι το κανονικό τμήμα των χειλιών, ενώ τα δύο «τριγωνικά» τμήματα που βρίσκονται στο κέντρο του άνω χείλους ονομάζονται περισπωμένες. Στο άνω χείλος υπάρχει μια πρόσθια επιφάνεια με τρεις μοίρες (μέση ή φίλτρο και δύο πλάγιες) και μια οπίσθια επιφάνεια με βλεννογόνο που σχηματίζει στο μέσο τον χαλινό του άνω χείλους.

Η πρόσθια επιφάνεια του κάτω χείλους παρουσιάζει στο μέσο εντύπωμα και κάτω από αυτό τη γενειοχειλική αύλακα που τονίζει την εκφραστικότητά του. Θεωρείται σημείο ομορφιάς και ερωτισμού, καθώς και το κυριότερο σημείο αισθησιασμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Xili4