LOGO1


Ένα χωριό στην Ολλανδία, θυμίζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, μόνο πράσινο και κανάλια.

Magiko xorio2Οι χωρικοί ταξιδεύουν μόνο με βάρκες, όταν θέλουν να πάνε κάπου.

Δεν υπάρχει φασαρία

Πώς θα σας φαινόταν αν ξυπνούσατε το πρωί, χωρίς τον θόρυβο από τις μηχανές, τα φρένα και τις κόρνες των αυτοκινήτων;

Αν το μόνο που θα μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία σας, θα ήταν ο ήχος του νερού, τα γέλια των γειτόνων σας ή η φωνή κάποιας… πάπιας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι σας; Αν το σπίτι σας έμοιαζε βγαλμένο από τη Χώρα των Θαυμάτων;

Ειδυλλιακό ή απλά εξωπραγματικό; Κι όμως, πρόκειται για μια ασυνήθιστη πραγματικότητα την οποία απολαμβάνουν καθημερινά οι λίγο περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι του ολλανδικού χωριού Giethoorn, γνωστού και ως «Μικρή Βενετία του Βορρά».

Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα

Magiko xorio3Στο ωραιότερο χωριό του κόσμου, οι δρόμοι δεν υπήρξαν ποτέ απαραίτητοι. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα.

Εκεί, μόνιμοι κάτοικοι και φυσιολάτρες τουρίστες διασχίζουν το χωριό με μικρές, πολύχρωμες βάρκες οι οποίες πλέουν καθημερινά στα κανάλια βάθους ενός μόλις μέτρου, τα οποία αποτελούν μαζί με τις ξύλινες, γραφικές γέφυρες -180 στον αριθμό τους- τον μοναδικό τρόπο μετακίνησης. Με εξαίρεση μόνο ένα μικρό μονοπάτι για ποδήλατα που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις!

Εκεί που οι βάρκες αντικαθιστούν τα αυτοκίνητα

Το γραφικό, καταπράσινο Giethoorn έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν της βόρειας Ολλανδίας.

Πρόκειται για ένα μέρος τόσο ειδυλλιακό που οι κάτοικοί του προτιμούν να μείνουν πίσω… δεκαετίες ολόκληρες προκειμένου να μην χάσουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά τη μυρωδιά του νερού και του πράσινου, το περπάτημα και τις βαρκάδες στη θέση των οποίων άλλοι προσλαμβάνουν εντελώς διαφορετικές εικόνες.

Magiko xorio4Το χωριό αυτό δεν ξέρει καν τι θα πει ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κάτοικοι δεν χρειάστηκε ποτέ να παραπονεθούν για τη φασαρία ή τη μυρωδιά των καυσαερίων. Το γεγονός πως στη θέση των δρόμων βρίσκονται μεγάλου μήκους κανάλια, κάνει το μέρος να μοιάζει παραμυθένιο.

Κάθε σπιτάκι έχει την αυλή και τον κήπο του, με τη βάρκα του να βρίσκεται δεμένη απέξω, έτοιμη να πλεύσει στα νερά των καναλιών. Γιατί τι να το κάνεις το αμάξι όταν μπορείς να χαρείς τη βόλτα σου με… δυο κουπιά στα χέρια; Όταν φτάνεις στη δουλειά σου χορτασμένος φύση, πράσινο και οξυγόνο;

Και τον χειμώνα τι;

Στο Giethoorn κυριαρχούν το πράσινο, το νερό και το ξύλο.

Πώς να μην το λατρέψεις;

Magiko xorio5Είναι πολύ πιθανό να πέσεις πάνω του ξεφυλλίζοντας ταξιδιωτικούς οδηγούς του Άμστερνταμ. Οι πιο «ψαγμένοι» επισκέπτες της πρωτεύουσας της Ολλανδίας, γνωρίζουν καλά πως μια εκδρομή στο πανέμορφο αυτό χωριό θα δώσει άλλο αέρα στο ταξίδι τους.

Δύο ώρες είναι αρκετές για να βρεθείτε από το κέντρο του Άμστερνταμ στον απόλυτο Παράδεισο. γι’ αυτό μη χάνετε χρόνο. Το χωριό αυτό, άλλωστε, δεν θα σας απογοητεύσει ούτε τον χειμώνα. Την εποχή αυτή, τα νερά των καναλιών γίνονται πάγος και οι βάρκες δίνουν τη σειρά τους στα χιονοπέδιλα.

Magiko xorio6Και κάπου εκεί αναρωτιόμαστε:

Πόσοι από εμάς θα τα παρατούσαμε όλα για να ζήσουμε εκεί άραγε;

Πηγή: https://www.enimerotiko.gr/kosmos/magiko-chorio-stin-ollandia-den-echei-dromoys-kai-moiazei-vgalmeno-apo-paramythi/