LOGO1

angelopouloshair

Επισκεφθήκαμε το κομμωτήριο του Γιώργου Χαρίκου στη Νέα Σμύρνη, με τον Aλέξανδρο Βολονάκη «ιδιoκτήτη της Alexander Hair» ένα όμορφο πρωϊνό Δευτέρας του Ιανουαρίου.

Xarikos0002
Περιμένοντας τον Γιώργο να τελειώσει ένα κούρεμα σχολιάζαμε τον τοίχο με τα δεκάδες διπλώματα και βραβεία από επιδείξεις και διαγωνισμούς πανελλαδικούς αλλά και πανευρωπαϊκούς και διεθνείς.
Η συνέντευξη κράτησε πολλές ώρες γιατί οι πελάτες έμπαιναν στο κομμωτήριο ο ένας μετά τον άλλο. Παρ' όλα αυτά ο Γιώργος, με το χαμόγελο του και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει ανταποκρίθηκε με ευγενική διάθεση και ειλικρίνεια χωρίς να ωραιοποιεί τις καταστάσεις.
Xarikos3
Γιώργο είσαι κομμωτής δεύτερης γενιάς, επομένως έχεις μεγάλη εμπειρία και δεδομένου ότι διατελείς πρόεδρος σε συλλόγους του κλάδου, ίσως είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σχολιάσεις την κομμωτική στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι στην Ελλάδα η κομμωτική δεν είναι σε τόσο καλό επίπεδο όσο στο εξωτερικό. Οχι στο τεχνικό ή καλλιτεχνικό σκέλος αλλά στο θέμα του επαγγελματισμού. Στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κρατάνε ένα υψηλό επίπεδο στην κομμωτική διατηρώντας σωστές τιμές ώστε να έχουν το περιθώριο διαρκούς εκπαίδευσης και συντήρησης ενός ποιοτικού χώρου. Αντίθετα στην Ελλάδα πολλοί κομμωτές αντί να γίνονται καλύτεροι στην δουλειά τους, αυτοί μειώνουν τις τιμές για να ανταγωνιστούν το γειτονικό κομμωτήριο. Ουσιαστικά αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και είναι καταστροφικό γιατι έχουμε υποβαθμίσει την τέχνη μας.
Xarikos4
Πιστεύεις ότι υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης των κομμωτών στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι στο εκπαιδευτικό κομμάτι, δηλαδή το τεχνολογικό, έχουμε καλό επίπεδο. Άλλωστε βλέπεις πολλούς κομμωτές που ξεκίνησαν εδώ, να διαπρέπουν στη Αγγλία, στη Γαλλία αλλά και στην Αμερική. Πρόσφατα ένα παιδί, Βορειοηπειρώτης συγκεκριμένα, που είναι τώρα στην Αμερική και εργάζεται σε κομμωτήριο και έχει παρει πολλές διακρίσεις, ξεκίνησε από την Ελλάδα. Δηλαδή εδώ γεννήθηκε, εμείς του δώσαμε τα φώτα, και εκεί μεγαλουργεί. Στην Ελλάδα έχουμε καλούς κομμωτές αλλά δεν μπορούμε εδώ να το εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει.
Xarikos5
Μήπως φταίει ότι στην Ελλάδα έχουμε σε κάθε τετράγωνο και ένα κομμωτήριο;
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεχειλώσει το εκπαιδευτικό. Έχουν ανοίξει πολλές σχολές, κρατικές και ιδιωτικές. Όταν εγώ ξεκίνησα είχα δύο σχολές να επιλέξω, μία κρατική που ήταν η μοναδική για να δώσω εξετάσεις και μια ιδιωτική. Είπαμε να ανοίξη λίγο αυτό αλλά αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να βγαίνουν 1000 κομμωτές σε μια πόλη 10 - 20 χιλιάδων κατοίκων, είναι καταστροφικό γιατί οι περισσότεροι θα δουλεύουν στα σπίτια με συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Γιαυτό σας είπα εξ αρχής ότι στην δουλειά μας δεν υπάρχει επαγγελματισμός.
Πάμε τώρα στο κοινό. Σε τι επίπεδο αντίληψης σε σχέση με τα χτενίσματα και τα κουρέματα είναι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες;

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κυρίως θέλουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξέρουν τι θέλουν, είναι εκπαιδευμένοι αλλά δεν μπορούν εύκολα να βρούν αυτό που θέλουν. Είναι αυτό που είπα προηγουμένως, ότι δηλαδή έχουν βγει πάρα πολλοί στο επάγγελμα μόνο για τα χρήματα χωρίς να επενδύουν στην μετεκπαίδευση και στην εξειδίκευση.
Xarikos6
Θα αναφερθώ σε μια περίπτωση μιας φίλη που έχει μεγάλο κούτελο και ενώ αυτό αντιμετωπίζεται στο κούρεμα και στο χτένισμα με αφέλιες ή φράντζα, δεν έχει βρεθεί κανένας να της το πει για να γίνει πιο όμορφη.
Μπορεί αυτή να το ξέρει αλλά επειδή είναι προσωπικό θέμα μπορεί να μην το θέλει. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν περίεργα κουρέματα που δεν τους πάνε και αν τους κάνεις κάποιο άλλο φεύγουν. Δηλαδή πας σε ένα ζωγράφο και του λες ότι θέλεις να ζωγραφίσει αυτό και όχι εκείνο, οπότε χάνεις την δημιουργία του δημιουργού.
Υπάρχουν περιπτώσεις που αν σε εμπιστευτεί και κάνεις αυτό που θέλει, τότε καταλαβαίνει γιατί οι προηγούμενοι απέτυχαν. Εγώ που ασχολούμαι πολύ καιρό με το ανδρικό συνανταώ ανθρώπους που δεν δοκιμάζουν κάτι νέο αλλά όταν τους το κάνω το δέχονται. Άρα είναι θέμα εκπαίδευσης το ότι έχει πάει σε 20 και δεν του το πέτυχαν.
Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική καθώς και η συνεχής εκπαίδευση αλλά και ο χρόνος που μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις αυτά τα νέα κουρέματα και χτενίσματα.
Προσωπικά ασχολήθηκα πολλά χρόνια πριν πιάσω καρέκλα επαγγελματική, αν και ήμουν στον πατέρα μου, ήρθα μετά 8 χρόνια εκπαίδευσης στο κομμωτήριο. Πολλοί νομίζουν ότι με μια απλή εκπαίδευση, όταν παίρνουν το χαρτί άσκησης επαγγέλματος, θα μπορούν να εργασθούν επαγγελματικά. Δεν γίνεται, εγώ ακόμα και τώρα μετά από 30 χρόνια εκπαιδεύομαι συνέχεια και μαθαίνω νέα πράγματα κυρίως από νέα παιδιά, διότι τις λεπτομερείες και τις πινελιές τις παίρνεις από τα νέα παιδιά και τις τεχνικές από τους παλιούς. Από παντού πρέπει να παίρνουμε γνώσεις.
Αλλά τώρα που διανείουμε κρίση, κάποιοι ξέρουν δεν ξέρουν την δουλειά, επενδύουν σε μαγαζιά διότι έχουν λεφτά, προσλαμβάνουν νέους διότι μιας κι έχουν πέσει και τα ημερομίσθια τα παιδιά θέλουν τα δουλέψουν, και το αποτέλεσμα είναι ένα χάος. Δουλεύουν τα παιδιά με ένα πεντακοσάρικο και τους ενδιαφέρει το εύκολο γιατί είναι το οικονομικό αυτή την στιγμή, όχι όμως το καλλιτεχνικό.
Τι θα συμβούλευες την Ελληνίδα;
Να εμπιστεύεται τον κομμωτή της και να επιλέγει κομμωτήρια που λειτουργούν πολλά χρόνια, και όχι με 6 ευρώ γιατί ισχύει το “ότι δίνεις παίρνεις” .
Νέα Σμύρνη, 5 Φεβρουαρίου 2019