LOGO1


Eukeria0Το κλείσιμο λόγω covid-19 των κομμωτηρίων, μας έδωσε μία ευκαιρία. Πόσοι όμως θα καταφέρουν να την αναγνωρίσουν και να την αρπάξουν στο τέλος;

Eukeria2Είχε μπει το 2020 και είμασταν χαμένοι στην ομιχλώδη ρουτίνα μας. Η δεκαετία άλλαξε, η ζωή μας όχι. Όμως ήρθε να μας ανοίξει τα μάτια, να μας δώσει ένα χαστούκι για να ξυπνήσουμε.

«Γιατί, κοιμόμασταν;» ίσως αναρωτηθείτε. 
«Γιατί, ξυπνήσαμε;» θα απαντήσω.

Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν λίγο. Ας θυμηθούμε κάθε πρωτοχρονιά, κάθε αρχή της σεζόν μετά το καλοκαίρι, ας θυμηθούμε ο καθένας τις δικές του σημαντικές στιγμές όπου όντας συνεπαρμένος από την γιορτινή ατμόσφαιρα της στιγμής ή εξουθενωμένος από τον όγκο δουλειάς της περιόδου πριν από κάθε ετήσιο γεγονός: Πάσχα, Πρωτοχρονιά κτλ, βρισκόμαστε σε κατάσταση να θέλουμε να ξεχάσουμε όλη την ταλαιπωρία που μας πλάκωσε και κάνουμε σχέδια για καλύτερο μέλλον που δε θα μας εξουθενώνει, δε θα μας στραγγίζει.  Αυτή τη συνθήκη, τη ζούμε σε ετήσια βάση. Κάθε χρόνο τα ίδια, έχουμε «διαλυθεί» από τη δουλεία και το άγχος αλλά του χρόνου δεν θα είναι έτσι….αλλά και του χρόνου έτσι είναι.

Αυτή η ομιχλώδης καθημερινότητα δεν μας αφήνει να σκεφτούμε και να κάνουμε σχέδια. Γιατί τρέχουμε να προλάβουμε.

Μια ωραία μέρα πατήσαμε φρένο και ρίξαμε άγκυρα. Με αιτία τον ιό COVID-19 βάλαμε λουκέτο χωρίς τύψεις και κλειστήκαμε στο σπίτι. Αυτή ήταν η ευκαιρία που αναφέρεται στον τίτλο.

Πιο συγκεκριμένα, μας δόθηκε χρόνος.

Μας δόθηκε ο χρόνος να σκεφτούμε. Να δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να ξαναζυγίσουμε τα δεδομένα.

Προσοχή εδώ: τα δεδομένα δεν άλλαξαν, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε. Σε λίγους μήνες οι περισσότεροι θα ξεχάσουν και θα επανέλθουν στην «κανονικότητα» δηλαδή τη ρουτίνα και την ομιχλώδη καθημερινότητα που δεν τους αφήνει χρόνο για σκέψη.

Εδώ λοιπόν ο υπογράφων προτείνω την εξής λύση. Ίσως να είναι μια καλή ιδέα για επιβίωση και άνθιση, ίσως όχι. Αλλά σκεφτείτε το εξής που έχω αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο:

Βγείτε από τα κουτάκια σας!

Πιθανόν ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε θα ήταν να βγείτε για λίγο από το ρόλο σας, να χάσετε τη θέση σας ως καταστηματάρχης, υπάλληλος, επαγγελματίας. Μα τι λέμε εδώ; Αφού τη χάσατε! Για δύο μήνες χάσατε το κατάστημά, το επάγγελμα, το αξιώμα και το εισόδημά σας!

Εκμεταλλευτείτε το και πράξτε ως εξής: Για λίγο ξεχάστε τα όλα και πείτε πως δεν είστε εσείς σε αυτή τη θέση αλλά ένας καλός σας φίλος που ενδιαφέρεστε γι αυτόν. Δείτε τον εαυτό σας απ΄ έξω, δείτε τον «φίλο» σας που  τον αγαπάτε και ακούστε τον. Ακούστε τα παράπονά του, τους φόβους και τις επιθυμίες του. Και αφού αγαπάτε τον «φίλο» σας μιλήστε του και συμβουλέψτε τον. Κάντε τον να δει την πραγματικότητα όσο πιο καθαρά γίνεται και προτείνετε του λύσεις! Προτείνετε του λύσεις και επιλογές όσο ριζοσπαστικές ή τρελές και αν ακούγονται. Προσπαθήστε να εμπνεύσετε τον «φίλο» σας και να του δώσετε θάρρος. Θυμίστε του τα όνειρά του και βοηθήστε τον να πετάξει ό,τι τοξικό τον τραβάει κάτω. Βοηθήστε τον να πετάξει τα σκουπίδια της δουλειάς του. Κάντε το σαν να μην επρόκειτο για εσάς τους ίδιους , σαν να ήσασταν ο έμπειρος σύμβουλος, αυτός που θα ξελασπώσει τον «φίλο».  
Δείτε το σαν άσκηση, μια άσκηση που αξίζει να την προσπαθήσετε. Ανοίξτε το μυαλό, καθαρίστε το και πετάξτε τα σκουπίδια. Πετάξτε την υπηρεσία που σας χαλάει την επαγγελματική εικόνα, την πελάτισσα που σας είναι φύρα, ακόμα και το συνεργάτη που σας εκμεταλλεύεται. Διώξτε τα όλα ώστε να κάνετε χώρο για τα καινούργια πράγματα που θα σας κάνουν να ζείτε και να εργάζεστε βάσει των αρχικών σας στόχων. Και δεν τελειώνει εκεί… αμέσως μετά πάρτε αποφάσεις. Δείτε τι καινούργιο θα φέρετε στο κατάστημά σας, ποιους πελάτες θα προσελκύσετε και πως. Επιπλέον, δείτε και αν θα μείνετε στο χώρο που βρίσκεστε ή θα αλλάξετε γειτονιά, πόλη, χώρα. Κάντε Restart!

Συνοψίζοντας, αδράξτε την ευκαιρία του lock down, για όλους εμάς έγινε κατά τη γνώμη μου. Μην αλλάξετε έπιπλα ή στολές, αλλάξτε attitude, αλλάξτε target group. Αλλάξτε συνεργασίες αλλά πάνω απ’ όλα αλλάξτε οι ίδιοι. Μπορείτε να το κάνετε και προλαβαίνετε.

Eukeria3