LOGO1


Η λέξη κουρέας προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘’ barba ‘’ που σημαίνει γενειάδα. Μπορεί να σας εκπλήξει να ξέρετε ότι τα πρώτα αρχεία των κουρέων δείχνουν ότι ήταν οι πρώτοι άνδρες της φυλής τους.

Istoria A bparmperi102Ήταν οι γιατροί και οι ιερείς. Αλλά ο πρωτόγονος άνθρωπος ήταν πολύ προληπτικός και οι πρώτες φυλές πίστευαν ότι τόσο τα κακά όσο και τα καλά πνεύματα, τα οποία εισήλθαν στο σώμα μέσω των τριχών του κεφαλιού κατοικούσαν σε κάθε άτομο.

Istoria A bparmperi103Τα κακά πνεύματα μπορούσαν να εκδιωχθούν μόνο αν το άτομο έκοβε τα μαλλιά του, έτσι οι διάφορες μορφές κοπής μαλλιών ασκήθηκαν από τις διαφορετικές φυλές και αυτό έκανε τον κουρέα τον πιο σημαντικό άτομο στην κοινότητα.
Istoria A bparmperi104Οι κουρείς κανόνιζαν τους γάμους και τις βαφτίσεις. Ήταν οι επικεφαλής των θρησκευτικών τελετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των τελετών τα μαλλιά τα άφηναν να πέφτουν πάνω στους ώμους, έτσι ώστε να μπορούν να βγούν τα κακά πνεύματα. Μετά το χορό, τα μακριά μαλλιά κόβονταν με τον επικρατέστερο τρόπο από τον κουρέα, τα χτένιζαν προς τα πίσω και τα έπιαναν σφιχτά ώστε να μην εισχωρήσουν τα κακά πνεύματα.
Istoria A bparmperi105Όπου υπήρχαν μύθοι και δεισιδαιμονίες σχετικά με τα μαλλιά οι κουρείς ακμάζουν. Μέχρι σήμερα στην Ινδία όσοι κουρεύουν και περιποιούνται τα μαλλιά είναι σημαντικοί χαρακτήρες.
Istoria A bparmperi106Στην Αίγυπτο οι κουρείς ήταν σεβαστοί. Αρχαία μνημεία και πάπυροι δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι είχαν ξυρισμένα γένια καθώς και τα κεφάλια τους. Οι κουρείς της εποχής κουβαλούσαν τα εργαλεία τους σε καλάθια. Οι ξυριστικές μηχανές είχαν σχήμα καλαμιών με κυρτές λαβές.
Istoria A bparmperi107Στην Ελλάδα οι κουρείς ήρθαν στο παρασκήνιο τον πέμπτο αιώνα. Η περιποίηση της γενειάδας έγινε μια τέχνη. Οι πολιτικοί, οι ποιητές και οι φιλόσοφοι έκοβαν τα μαλλιά τους ή τα γένεια τους στα κουρεία της εποχής, όπου στην αρχή ήταν υπαίθρια και στη συνέχεια έκαναν την εμφανισή τους στις αγορές. Στα τότε καταστήματα συζητούσαν τα νέα της ημέρας, επειδή τα κουρεία της αρχαίας Ελλάδας ήταν το αρχηγείο κοινωνικών, πολιτικών και αθλητικών ειδήσεων.
Istoria A bparmperi108Οι κουρείς ήταν άγνωστοι στη Ρώμη μέχρι το 296 π.χ, όταν ο Τιτσινός Μένα ήρθε στη Ρώμη από τη Σικελία και εισήγαγε το ξύρισμα. Το ξύρισμα έγινε σύντομα η μόδα και το κουρείο έγινε ο χώρος συγκέντρωσης των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι ήταν οι καλύτεροι προστάτες των κουρέων.

Istoria A bparmperi109Επίσης αφιέρωναν αρκετές ώρες στο ξύρισμα, στο κόψιμο των μαλλιών, στο μασάζ, στο μανικιούρ και στην εφαρμογή αλοιφών και καλλυντικών αγνώστων προελεύσεων. Οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν πολύ τους κουρείς όπου ένα άγαλμα ανεγέρθηκε στη μνήμη του πρώτου κουρέα της Ρώμης.
Istoria A bparmperi110Κατά τους πρώτους αιώνες της χριστιανικής εποχής, οι κουρείς της Ευρώπης ασκούσαν το επαγγελμά τους, όπου η μόδα άλλαζε ανάλογα με τις ιδιοτροπίες και προσωπικές ανάγκες του κάθε κατακτητή.

Istoria A bparmperi111

Istoria A bparmperi112