LOGO1


Άνδρες και γυναίκες από τα παλιά χρόνια φρόντιζαν για τον καλλωπισμό τους και ιδιαίτερα τον καλλωπισμό των μαλλιών.


Arxeos kalopismos102Αυτό φαίνεται από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχαιολόγοι από ανακαλύψεις μέσα από ανασκαφές.
Arxeos kalopismos103Τη μινωϊκή εποχή οι γυναίκες ντύνονταν με πολύ χάρη και κομψότητα. Τα μαλλιά τους ήταν χτενισμένα άλλοτε σε ρολό κι άλλοτε σε μπούκλες, γύρω από το μέτωπο. Άλλες γυναίκες τα έκαναν πλεξίδες που τις άφηναν να πέφτουν στους ώμους και στο στήθος, όπου τις έδεναν με κορδέλες.
Arxeos kalopismos104Οι Αχαιοί, οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες ως την εποχή των Περσικών Πολέμων είχαν μακριά μαλλιά και γενειάδες. Όταν γίνονταν έφηβοι, τ΄αφιέρωναν στον Απόλλωνα ή στη νεκρική φωτιά του φίλου τους.
Arxeos kalopismos105Ο τόπος της φροντίδας των μαλλιών ήταν το κουρείο, όπως και σήμερα. Οι κουρείς χρησιμοποιούσαν ξυράφια, ψαλίδια, καθρέφτες, πετσέτες και έβαζαν τον πελάτη να κάθεται σε πολυθρόνα.
Arxeos kalopismos106Οι αρχαίοι είχαν χτένες από ξύλο, ελεφαντοκόκκαλο ή κι από μέταλλο και για να γυαλίζουν τα μαλλιά τους, τα άλειφαν με κοινό λάδι ή άρωμα.
Arxeos kalopismos107Οι αρχαίες έδεναν τα μαλλιά τους με ταινία πλατιά στη μέση και στενή στιςάκρες. Πολλές φορές η ταινία ήταν από πολύτιμη ύλη. Επίσης τα μαλλιά τα συγκρατούσαν με τον κεκρύφαλο (σαν το σημερινό δίχτυ) φτιαγμένο με απλά σχοινιά ή χρυσά νήματα. Πολλές φορές τύλιγαν το πίσω μέρος μ΄ένα ύφασμα, τον σάκο (σαν τις σημερινές μαντίλες).
Arxeos kalopismos108Άλειφαν κι αυτές τα μαλλιά τους με λάδι ή άρωμα και τα κατσάρωναν με σιδερένια εργαλεία τους καλαμιστήρες, που πρώτα τα ζέσταιναν στη φωτιά.
Οι πιο κομψές άφηναν μικρές μπούκλες που έπεφταν στο μέτωπο ή στους κροτάφους. Όσο ήταν κορίτσια, άφηναν τα μαλλιά τους ξέπλεκα στους ώμους. Μετά το γάμο τους όμως τα έφτιαχναν κότσο ή στεφάνι από κοτσίδες γύρω στο κεφάλι.
Arxeos kalopismos109Τα μαλλιά τους τα διακοσμούσαν με διάφορα διαδήματα όπως λουλούδια, κοσμήματα, κορδέλες, υφάσματα.
Arxeos kalopismos110Για το βάψιμο των μαλλιών χρησιμοποιούσαν αποξηραμμένα εκχυλίσματα φυτών και ρινίσματα μετάλλων. Για να ξανθύνουν τα μαλλιά τους χρησιμοποιούσαν χαμομήλι, για ανταύγειες ρινίσματα χρυσού και αργύρου και για κόκκινες αποχρώσεις χένα.
Arxeos kalopismos111Τα χτενίσματα αυτά ή καλύτερα αυτά τα αρχαιοελληνικά χτενίσματα δημιουργούνται και σήμερα τα οποία είναι σημείο έμπνευσης των κομμωτών.
Arxeos kalopismos112Βιβλιογραφία: Κομμωτική Τέχνη-Δημιουργία-Φαντασία
Συγγραφέας: Αναστασία Γ. Κωτσάκη
Εκδόσεις: Σταμούλη Α.Ε, Αθήνα 2006
Κ.Β. 1984 ISBN: 960-351-646-5

Arxeos kalopismos113

Arxeos kalopismos114