LOGO1


Ti vlepoume show100Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, πράγμα καλό αφού έτσι μπορούμε να πληροφορούμαστε και να μαθαίνουμε νέα πράγματα συνεχώς.

Ti vlepoume show2

Νέες τάσεις, νέα χρώματα, νέες τεχνικές, καινούργια εργαλεία, όλα πλέον μπορούμε να τα δούμε, ακόμα κι αν παράγονται χιλιόμετρα μακριά, σε άλλες χώρες. 

Τι καλύτερο για ένα κομμωτή που επιθυμεί να είναι ενημερωμένος;

Το δικό μου αγαπημένο μέσο για ενημέρωση αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους  είναι τα hair fashion shows. Νιώθω ότι σε ένα καλό hair fashion show μπορεί κανείς να αντλήσει έμπνευση και ιδέες για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Ένα από τα πρόσφατα  shows που παρακολούθησα live και ομολογουμένως βρήκα πολύ ενδιαφέρον ήταν το show “Pure Education” των Toni & Guy, που έλαβε χώρα στην τελευταία έκθεση HairProf  την άνοιξη του 2017, στην Αθήνα. Εκεί είδα πολλά μοντέλα, πολλές ιδέες, πολλή ζωντάνια. Το κοινό που παρακολούθησε το show ήταν μεγάλο και φάνηκε ικανοποιημένο από αυτά που είδε. Ακούγοντας σχόλια  γύρω μου, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος  της εκδήλωσης όμως, μου δημιουργήθηκε ξανά το ερώτημα, όπως και σε άλλα events που έχω βρεθεί: «τί καταλάβαμε από αυτά που είδαμε;» και γενικώς, «τί καταλαβαίνουμε όταν βλέπουμε ένα show;»

Ti vlepoume show3

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί κομμωτές που βλέποντας ένα hair show περιορίζονται σε ένα με δύο πράγματα, αντιμετωπίζοντάς το επιφανειακά αλλά καταλήγουν να πουν «α, ωραίο ήταν αλλά που να τα κάνεις αυτά» ή «καλό ήταν αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με εμάς εδώ», ακόμα χειρότερα «δεν έδειξαν λεπτομέρειες για να το κάνω κι εγώ» .

Ας μάθουμε λοιπόν να παρατηρούμε αυτά που διαδραματίζονται μπροστά μας και όχι μόνο να τα κοιτάμε.

Κατ’ αρχήν όλοι έχουμε πάει σε σχολές ή έχουμε παρακολουθήσει σεμινάρια step by step και how tos, που σημαίνει ότι έχουμε λάβει τις τεχνικές βάσεις για να πλάσουμε το προσωπικό μας στυλ και χαρακτήρα στη δουλειά μας. Άρα δεν βλέπω το show για να μάθω, γιατί τεχνικώς ξέρω, (εάν δεν ξέρω θα μάθω σε ένα σεμινάριο) αλλά κατά τη γνώμη μου, για άλλους λόγους.

Ti vlepoume show4

Προσωπικά παρακολουθώ ένα hair show για να αντλήσω έμπνευση, για να νιώσω εκείνα τα ερεθίσματα που θα με κάνουν να πράξω κάτι αντίστοιχο που θα εκφράζει όμως εμένα ως δημιουργό και όχι να αναπαράξω κάτι ίδιο με αυτό που έκαναν στη σκηνή.

Θα ψάξω να βρω «τι σκεφτόταν αυτός ο τύπος», όταν έφτιαχνε τα προσχέδια για αυτό το κεφάλι και τί θέλει να μου πει δείχνοντάς το. Γιατί συνδύασε έτσι τα χρώματα και μου φαίνονται ωραία, ενώ εγώ μπορεί να μην τολμούσα να τα προτείνω στην πελάτισσα μου. Και αφού μου αρέσουν εμένα, γιατί να μην τα φτιάξω και εγώ στην πελάτισσά μου, προσαρμόζοντάς τα στο δικό μου και το δικό της στυλ;

Ti vlepoume show5

Αν σας φαίνεται βουνό ό,τι γίνεται on stage μην απορρίψετε το σύνολο, αλλά πάρτε από αυτό ένα ή δύο στοιχεία και προσθέστε τα στα δικά σας έργα, στα κεφάλια που θα φτιάξετε αύριο κιόλας και αυτόματα θα έχετε κάνει update. Θα έχετε αναβαθμίσει τη δουλειά σας. Δείτε πίσω από την εικόνα, αποσυναρμολογήστε τη και πάρτε μόνο τα στοιχεία που σας αρέσουν και θα ενσωματώσετε στη δουλειά σας για τούτη τη σαιζόν. Μην ψάξετε, για παράδειγμα, να δείτε τον τρόπο που κούρεψε έτσι το σβέρκο του μοντέλου αλλά γιατί το κούρεψε έτσι ο κομμωτής,  πώς το ενσωμάτωσε στο υπόλοιπο κούρεμα και τί εφέ έδωσε στο σύνολο έτσι. Βλέποντας ολόκληρο το κεφάλι, μην αρκεστείτε στο αν έβαλε σίδερα και παραμάνες επάνω στο χτένισμα αλλά ανακαλύψτε τί υφή δημιούργησε έτσι και πώς τοποθέτησε τις επιφάνειες μεταξύ τους. Ίσως μπορείτε να κάνετε κι εσείς κάτι παρόμοιο χωρίς τα συγκεκριμένα αξεσουάρ.

Ti vlepoume show6

Και εδώ θα σας πρότεινα να κάνετε το εξής κόλπο που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι για να ελέγξουν ένα έργο: Θαμπώστε τα μάτια σας ώστε να βλέπετε θολή την εικόνα του μοντέλου. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε καθαρή όψη της φόρμας και της ισορροπίας, θα μπορείτε να δείτε πού έχει φως και πού σκοτεινιάζει, που έχει γωνίες και που στρογγυλεύει το σχήμα,  χωρίς να σας μπερδεύουν λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται. Με αυτό το τρυκ θα μπορείτε να δείτε, ίσως, τι σκεφτόταν ως γενική ιδέα ο δημιουργός. 

Ti vlepoume show7

Και υπάρχει κι άλλο...

Πέρα από τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά θέματα, βλέποντας ένα show έχετε την ευκαιρία να νιώσετε. Το συναίσθημα που μας χαρίζουν αυτές οι εικόνες μπορεί να είναι παιχνιδιάρικο, να είναι ρομαντικό, σκοτεινό, μπορεί να είναι σύνθετο και σοφιστικέ ή μίνιμαλ και «hand-crafted» ,όπως η κολεξιόν “Elemental” της Goldwell για το 2018  δια στόματος ενός από τους εμπνευστές της τον Daniel Rubin (US). Κρατήστε τις εντυπώσεις που νιώσατε εσείς ως θεατές και μεταφέρετε τες στους πελάτες σας.

Ti vlepoume show8

Αφήστε τη φαντασία σας να ενεργοποιηθεί. Βλέποντας ένα show μην ψάξετε για την αντιγραφή, απομονώστε στοιχεία και αξιοποιήστε τα συνθέτοντας κάτι καινούργιο, κι ας είναι μόνο λίγα, σε σχέση με όλα αυτα που είδατε, αρκεί να τα έχετε κάνει κτήμα σας και να τα εντάξετε στη δική σας προσωπική δουλειά.

Ti vlepoume show9

Γίνετε κι εσείς δημιουργοί όμορφων, σύγχρονων εικόνων και έντονων συναισθημάτων, μπορείτε γιατί είστε κομμωτές.   

Ti vlepoume show10