LOGO1


Kat ikon000Ο λόγος, για πλήθος επαγγελματιών οι οποίοι κλείνουν τα καταστήματα τους  και διαγράφονται τυπικά από το επάγγελμα, αλλά και άλλους…

Kat ikon2

που δεν άνοιξαν ποτέ δικό τους κομμωτήριο περνούν στο σκοτάδι της άτυπης εργασίας και των επαγγελμάτων της βαλίτσας. Είναι όλοι αυτοί που, έχοντας μια βαλίτσα στο χέρι ή ένα σάκο στην πλάτη, προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκων, αφορολόγητες και συνήθως σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Δεν είναι καινούργιο αυτό για την Ελλάδα, αλλά πλέον εξαπλώνεται Ραγδαία. Η εξοικονόμηση πόρων για τον επαγγελματία είναι μεγάλη: δεν πληρώνει ενοίκιο και λογαριασμούς για το κατάστημά του. Δεν πληρώνει φόρους (εισοδήματος, επιτηδεύματος και ΦΠΑ), ούτε απαιτείται να απασχολεί προσωπικό.

Κουρεύουν, βάφουν...

Το επάγγελμα της κομμωτικής και του κουρέα είναι ένα απ’ αυτά που μπαίνει στη βαλίτσα. Χιλιάδες κομμώτριες/τες και κουρείς σε όλη την Ελλάδα κουρεύουν και βάφουν επισκεπτόμενοι το σπίτι του πελάτη ή σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας το δικό τους σπίτι. Το φαινόμενο είναι πλέον πολύ διαδεδομένο, τόσο, που ορισμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό των κομμωτών που εργάζονται άτυπα σε 45%! Αντίστοιχο ή και ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μεταξύ όσων προσφέρουν υπηρεσίες αισθητικής ή περιποίησης νυχιών. Οι περιπλανώμενοι επαγγελματίες, που κινούνται σε «γκρίζες ζώνες» για την εφορία ή ολότελα παράνομα, γίνονται ολοένα και περισσότερο εικόνες της νέας οικονομικής πραγματικότητας. «Πρόκειται για συνδυαστικό αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και της μεγάλης πτώσης του τζίρου. Τα ακαθάριστα έσοδα στα μαγαζιά, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, έχει πέσει κατά 80% μεταξύ 2009-2017! Πρόκειται για εφιαλτικό ποσοστό. Πολλοί επαγγελματίες οδηγούνται στο κλείσιμο.

«Οι επαγγελματίες της βαλίτσας δημιουργούν όμως αθέμιτο ανταγωνισμό και διογκώνουν την παραοικονομία». Πρέπει σύντομα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτείνουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα βάζει τέλος στην παράνομη εργασία.

Kat ikon3