LOGO1


Kourema mia fora to trimino0Σε κρίση βρίσκεται η πλειοψηφία των κομμωτηρίων και κουρείων στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις ακολουθούν, όπως είναι φυσικό, τη γενικότερη…

Kourema mia fora to trimino22οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κλάδος των κομμωτών και κουρέων δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικονομική ευχέρεια των πελατών του.

Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τα κομμωτήρια και τα κουρεία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με μειώσεις σε πελατολόγιο, τζίρο και συχνότητα προσέλευσης πελατών μέχρι και 50%. Όσον αφορά στο 2015 και το πρώτο 6αμηνο του 2016 σε σχέση με τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση και ύφεση, οι μειώσεις κυμαίνονται από 15% έως και 60%..

Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε επικοινώνησα την προηγούμενη εβδομάδα με κομμωτήρια και κουρεία, με σκοπό να καταγράψω την κίνηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου. Το αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των κομμωτηρίων και κουρείων ήταν μείωση σε τζίρο, πελάτες και συχνότητα προσέλευσής τους, με το φόβο να κυριαρχεί, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι και στα νέα μέτρα που έρχονται με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η χρονιά έκλεισε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα μας είπαν κάποιοι συνάδελφοι, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μειώσεις του τζίρου προκαλούν… ίλιγγο, αφού κυμαίνονται έως και 50%.!!!! Ακόμα τραγικότερη κατάσταση όταν γίνεται σύγκριση με τα χρόνια προ οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Η δουλειά έχει «καθίσει» από το 15% έως και το 60% !!!

Και είναι εντυπωσιακά τα νούμερα, όπως τονίστηκε, αφού ιδίως το κούρεμα είναι στην καθημερινότητα και μια παροχή υπηρεσίας. Η μεγαλύτερη μείωση σε τζίρο στα κομμωτήρια και κουρεία, κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, οφείλεται στο γεγονός ότι πελάτες, οι οποίοι κουρεύονταν μία φορά το μήνα ή καμιά φορά και συχνότερα, τώρα, πλέον, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης χρημάτων, κουρεύονται ανά δίμηνο ή και πιο σπάνια ανά τρίμηνο.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου, είναι οι υψηλοί φόροι και οι μεγάλες εισφορές στον ΟΑΕΕ κ.ά.

Όσον αφορά στους κομμωτές και κομμώτριες, που δουλεύουν σε σπίτια, χωρίς να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού συνήθως τα χρήματα που παίρνουν είναι «μαύρα», η πλειοψηφία των νομίμων κουρέων-κομμωτών απαντά πως αν και πάντα στο πέρασμα των χρόνων υπήρχαν οι «παράνομοι», το μεγαλύτερο φταίξιμο είναι της πολιτείας και των ίδιων των πελατών, που δεν προτιμούν τα νόμιμα κομμωτήρια και κουρεία, αλλά ουσιαστικά αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Η λύση στο εν λόγω πρόβλημα, όπως επισημαίνεται, είναι ο έλεγχος από τη μεριά της πολιτείας, αλλά και οι γνώσεις σε υψηλό επίπεδο σε συνδυασμό με τις προσιτές και λογικές τιμές για να μπορέσει να εκλείψει το φαινόμενο.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από κάποιους, που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους παρέχοντας υπηρεσίες με τα μισά χρήματα, όταν, όπως επισημαίνεται, «αποκλείεται να μπορούν να βγουν οι υποχρεώσεις σε φόρους, ΟΑΕΕ, υπαλλήλους, εισφορές, ρεύμα κ.ά.».

Kourema mia fora to trimino33