Είναι πολύ λογικό.
Στους περισσότερους έχοντας στο μυαλό τους τις λέξεις Σωματείο , Σύνδεσμο, Σύλλογο, Ένωση, Συντεχνία Κουρέων Κομμωτών έρχονται αμέσως μετά οι σκέψεις συνδικαλισμός και ο συνδικαλισμός ισούται με διαφθορά και φαγοπότι (σημεία των καιρών μας).
Για τους πιο ρομαντικούς του κλάδου μας τα σωματεία και οι σύλλογοι μας, ήταν αρμόδια για να μας βάζουν όρια στο ωράριο, στο να υπάρχει τιμοκατάλογος, και να μας ανακοινώνει τις νομοθετικές αλλαγές!
Για τους ποιο δυναμικούς ακόμα και να κλείσουμε τα μαγαζιά μας μαζικά, να οργανώσουμε απεργίες, να κατέβουμε σε διαδηλώσεις!
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι απόλυτα σωστά η απόλυτα λάθος.
Πρέπει να καταλάβουμε όμως όλοι, ότι πραγματικά οι εποχές άλλαξαν!
Αγαπητοί συνάδερφοι και τονίζω το συνάδελφοι, δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι τα δεκαπενταμελές του κάθε σωματείου, αποτελείται από επαγγελματίες κομμωτές κομμώτριες, οι οποίοι αφιλοκερδώς εργάζονται για την ύπαρξη του.
Η κρίση δεν κτυπάει μόνο όλους εμάς και τα μαγαζιά μας αλλά και τους συλλόγους. Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες.
Για αυτό το λόγο πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά να κρατήσουμε τα σωματεία μας ενεργά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να ξεπερνάμε τα προβλήματα και εμπόδια που προκύπτουν στον κλάδο μας.
Οι εποχές πράγματι άλλαξαν σκληρά και γρήγορα.
Δεν νοείται να έχουμε επενδύσει μια περιουσία για να φτιάξουμε τα μαγαζιά μας και να μην είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε 15€,20€,30€ ευρώ τον χρόνο για να συμμετέχουμε στον τοπικό μας Σύλλογο - Σωματείο.
Δεν νοείται να γκρινιάζουμε και να ζητάμε να μας σώσουν οι άλλοι ενώ εμείς δεν πλαισιώνουμε με την συμμετοχή μας κάποιο Σωματείο.
Βασικότεροι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε ένας επαγγελματίας κομμωτής η κομμώτρια, να είναι μέλος σε Σωματείο Σύλλογο, Ένωση, κλπ, Κουρέων Κομμωτών είναι:
Με την ύπαρξη των Σωματείων Κουρέων Κομμωτών, καταφέρνουμε ακόμα και σήμερα στα τέλει του 2017 ως κλάδος, να είμαστε σε επικοινωνία με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ώστε να παρεμβαίνουμε σε θέματα για τα κριτήρια ικανότητας άσκησης επαγγέλματος ενός κομμωτή η κομμώτριας.
Αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση σεμιναρίων για τους επαγγελματίες κομμωτές και το εργατικό δυναμικό τους (Προγράμματα ΛΑΕΚ & ΕΣΠΑ), όπως υποδοχή πελατών, τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών, μεταπώληση προϊόντων, βασικές έννοιες Η/Υ, χρήση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, αγγλικά στο εργασιακό περιβάλλον, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων). Συνάδελφοι στα προγράμματα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε αν δεν είμαστε μέλη Σωματείου.
Επίσης τα Σωματεία με τα καλλιτεχνικά τους τμήματα, ηγούνται στην καλλιτεχνική επιμόρφωση των συναδέλφων, με διάφορες δραστηριότητες όπως επιδείξεις και παρουσιάσεις διαφόρων καταξιωμένων κομμωτών και εταιριών στα studio τους!
Τα σωματεία, αναλαμβάνουν να βαφτίσουν τους μελλοντικούς κομμωτές προωθώντας τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, σε φεστιβάλ κομμωτικής, πλαισιωμένους από καταξιωμένους συναδέλφους προπονητές από όλη την Ελλάδα, με στόχο την καταξίωση τους ακόμα και σε διαγωνισμούς του εξωτερικού!
Γι’ αυτό λοιπόν όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στα κοινά!
Μην υποτιμάτε της ικανότητες σας, όλοι μπορείτε να προσφέρετε. Όλοι μαζί στα σωματεία των περιοχών μας. Πλαισιώνουμε τα υπάρχοντα μέλη και εισχωρούμε στα Διοικητικά και Καλλιτεχνικά Συμβούλια. Μας έχουν ανάγκη!
Με λίγα λόγια ανέφερα τους βασικότερους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε ένας επαγγελματίας κομμωτής η κομμώτρια, να είναι μέλος σε σωματείο. Με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί βοηθάμε στην βελτίωση του κλάδου μας, αν όχι σε όλα τα επίπεδα, τουλάχιστον σε αυτά που μας αφήνουν ακόμα.
Αρθρογράφος: Γλυδόπουλος Χριστόφορος